Friday, August 13

Rindu pada bonda

Semalam time semayang terawih tetiba Nurul teringatkan mak. Rindu yang amat sangat smp menitis air mata..Balik rumah Nurul nangis puas2 biar reda hati ni.. Then terus tidur. Assignment suma xbuat pun. Rasa xde smgt lgsung bila teringat tentang mak.

Mak, nurul rindukan mak. Mak ok ka kat sana? Mak, tolonglah datang sekejap dalam mimpi nurul, nurul nak tengok mak sekejap pun jadi lah. Nurul rindu kan mak..

Sebenarnya dari luar org nampak nurul sgt kuat, mak. Tapi sebenarnya tidak. Hati nurul sgt rapuh di dalam. Mak pun tau anak mak mcm mana kan. Nurul belum recover lagi dr semua yg dh terjadi ni. Sampai sekarang nurul sebenarnya masih 'kebingungan'. Nurul rasa susah nak concentrate belajar mcm dulu. Macam-macam yang nurul pikir mak.. Lepas satu satu, lepas satu, satu lagi dtg. Masalah xberenti2. Bertimpa2 dtg. Nurul xtau smp bila Nurul boleh kuat dan bertahan lagi. Runsing, byk benda yang dalam kepala Nurul skrg. Risaukan bapak, adik2, masa depan Nurul, adik2..semuanya..

Hari ini genaplah 40 hari mak pergi meninggalkan bapak dan anak-anak mak. Nurul belum puas merasa kasih sayang mak, mak dah tinggalkan Nurul & adik-adik. Apalagi Dhuha yang kecik sgt lagi. Orang boleh cakap xpalah, lama2 Dhuha akan biasa dgn keadaan ni. Orang bercakap senang. Tapi orang lain xfaham. Semua org xfaham. Yang faham hanya Dhuha. Sebab dia yang menghadapinya.

Dhuha menangis peluk nurul masa dia tengok jasad mak dah ditutup kain. Nurul pesan kat dia, Dhuha mak dah xda, Allah dah ambik mak sebab Allah lagi sayangkan mak. Mak tu Allah yang punya, Allah pinjamkan utk kita sekejap saja. Setakat tu saja yang Nurul mampu expalain untuk anak sekecil itu. Then menitis lagi air mata dia. Kakak mana yang tak runtuh hati tengok adik sekecil itu menangis sayu. Berkecai hati ini rasanya. Melihat adik yang sekecil itu menjadi anak yatim tanpa kasih sayang seorang ibu lagi. Macam mana pun, xkan sama kasih sayang seorang ibu dengan bapak..Atau seorang kakak dengan ibu.

Hati Nurul tambah sayu mengenangkan bulan puasa dan hari raya nanti. Kalau dulu mak lah yang bangun masak kan sahur pagi2, kejutkan kami anak-beranak, sekarang tiada lagi suara mak. Yang tinggal di rumah cuma bapak dan Dhuha. Nurul xpa mak..sebab nurul xduduk rumah situ, tapi yang duduk rumah pasti terasa sangat kehilangan mak. Bapak dan Dhuha. Terutama bapak. Pandang katil teringat mak, baju2 mak, handbag mak, oven mak, pekakas2 kuih raya mak, biskut2 yang orang bagi sepanjang mak sakit, susu, ubat2, mask oksigen mak, pampers mak...semuanya..semuanya mengigatkan kami pada mak..Raya ni xde sapa dah nak buat kuih raya. Nurul dapat balik pun 30 Ramadhan, xsempat dh nak buat kuih raya. Kesian kat Dhuha yang masih kecil..Itupun Nurul bersyukur sgt dapat balik, kawan2 dh berbaik hati nak coverkan keja Nurul, dorg suma xbalik raya sebab oncall, Nurul sorg je balik. Alhamdulillah dpt kwn2 yang baik mcm ni..

Mak, nurul tau mak dah cuba sedaya upaya untuk teruskan hidup. Nurul tau sebab selama 12 hari Nurul jaga mak, tak pernah sekali pun Nurul tgk mak putus asa. Nurul suap mak makan, Nurul bagi ubat mak makan, Nurul bagi air penawar mak minum. Semuanya, mak dah usaha. Sayu hati Nurul tengok mak, walau terseksa mcm tu, mak tetap kuat demi suami & anak2. Nurul tau mak belum puas tengok anak-anak mak membesar. Walaupun dalam keadaan terketar-ketar dan xcukup oksigen, mak usaha jugak utk bercakap, sembang dgn anak-anak seolah2 mak tidak sakit. Tapi Nurul tau mak sedang menahan sakit. Sakit kerana kanser hanya pesakit kanser shja yang tahu. Sampailah hari terakhir mak sempat sampaikan wasiat utk kami adik-beradik sebelum mak xsedarkan diri. Itupun mak gagahkan diri bercakap, demi suami & anak-anak..

Mak, maafkan nurul sebab mak xsempat tgk Nurul memegang ijazah. Mak xsempat tgk Nurul kahwin. Mak xsempat tgk cucu mak. Nurul tau mak teringin nak tgk ni semua. Berkali-kali mak sebut kat Nurul. Takpa mak, cucu mak akan kenal mak. Nurul akan ingatkan anak-anak Nurul tentang mak, tentang perjuangan mak dan tentang mulianya hati mak. Nurul yakin cucu mak semua akan berbangga ada nenek macam mak.

Mak, semoga dalam bulan Ramadhan ini mak berbahagia disana dan mendapat lindungan serta payung rahmat dari Allah. Semoga Allah akan membalas semua kesabaran mak dengan syurga. Pagi sebelum Nurul balik Indon hari tu, Nurul sempat singgah kubur mak, Nurul skrg dh rindu nak tgk kubur mak lagi. Raya nanti Nurul balik mak.. Insyaallah 1 Syawal nanti suami n semua anak-anak mak akan dtg tgk mak dan menghadiahkan doa utk mak. Mak tunggu tau.. Kami semua sgt rindukan mak. Al-fatihah.

7 comments:

  1. Al-Fatihah.. sedih sgt baca luahan hati kimah, ella xada kt tempat kimah tp ella tau betapa sedihnya kehilangan seorang mak, ella pun tak tau ella mampu jadi setabah kimah atau x, kalau menghadapi kehilangan ini suatu hari nanti.. cuma satu je kimah, jgn berhenti berdoa untuk mak kimah. ella doakan semoga kimah sekeluarga mampu bersatu kembali dengan mak kimah di syurga kelak.. amin~~~~~

    ReplyDelete
  2. Terima kasih ella sebab doakan kami sekeluarga. Moga Allah merahmati ella sekeluarga..amin.

    ReplyDelete
  3. nurul ....u make me cry la sayang ........

    akak tahu sangat cam na perasaan nurul ...its been 13 years dah mak akak pergi but everytime akak tingat kan dia akak misti nanges ...everytime doakan dia everytime jugak ati nih sayu je ....

    masa arwah mak pergi adik akak baru umor setahun ...masa mak pergi dia pergi kat mak akak n goncangkan badan mak akak sebab dia nak susu ..masa tew dia duk nyusu badan ...sedey sangat ...writing this pun buat air mata akak tak tahan nak mengalir ...walaupun ia nya dah 13 thn berlalu ...ini kan plak buat nurul yg baru 40 hari ,,,akak tahu cam na rasanya .

    nenges la sepuas hati nurul ...at the same time sedekahkan bacaan bacaan yassin padanya sebab tew je yg kiter mampu insyaallah mak tahu nurul amat sayang kan dia .

    nurul tabahkan hati ya ...kalau sedey luahkan pada sesorang atleast that will make u feel better kay .

    Mmg ada time kite mmg akan amat merinduinya ...sama gak akak everytime raya dengar je takbir raya misti air mata mengalir ...everytime akak bersalin everytime juga nanges ...if only she can see my children ..how beutiful they r...tapi tu la tuhan amik satu dari kiter dia beri yg lain utk sedikit mengubat kelukaan hati kiter ...cam akak walaupun mak akak dah tak da ...akak ada auntie rokiah ..mak mertua yg sebaik ibu sendiri ...

    tak pa nurul pelan pelan DIA akan berikan sinaran dalam hidup kita mungkin bukan sekarang but insyaallah soon ..

    stay strong ya nurul ...im sure mak nurul misti nak nurul berjaya ...nurul ingat tew ....make her proud ya sayang ..

    take care

    ReplyDelete
  4. Thank you kak munirah..lega rasanya baca nasihat akak. Akak mesti lagi susah kan ada adik kecik sgt lagi..Susah2 nurul, susah lagi org lain. huhu..

    Kdg2 bila duduk sorg2 tu perasaan tu akan datang kak, tapi insyaallah nurul sedang cuba bangun balik..

    Yup kita kena selalu doakan utk mak kita..akak bertuah dpt aunty Rokiah, nurul boleh nampak aunty syg sgt dgn akak dan layan akak xdak bezanya dengan anak sendiri..Arwah mak pun pernah ckp kt nurul, mak tengok kak munirah tu baik, suka tengok aunty rokiah dgn anak menantu n cucu dia =)

    Semoga arwah mak kita ditempatkan di kalangan orang-orang beriman dan diampunkan dosa mereka. Tq kak..

    ReplyDelete
  5. umi.salmathul.hayyatAugust 15, 2010 at 8:02 PM

    i miss her to0 kk..
    kta doa je la ye..n..
    be strong ya kk .. =)

    ReplyDelete
  6. sedih akak baca luahan hati kim...semoga kim kuat manghadapi semuanya. Dan Arwah ibu Kim di tempatkan di kalangan insan-insal beriman dan beramal saleh. Amin.
    Al-fatehah.

    ReplyDelete