Tuesday, June 8

Cerita tentang mak


I'm writing this because i wanna remember all the details that mak have been through, so that i can remember them and tell my kids of how strong their grandmother is to fight cancer. Hari ni mak undergo a procedure of what we call thoracentesis. It's a minor surgical puncture that doctors will do through the chest wall into the parietal cavity for aspiration of fluids. Mak bgtau doc keluarkan approimately 600ml of fluids out and some were sent for histopathological examination to be evaluated wheather they contain cancer cells or bacterial infection.


Pagi2 saya call bapak, tnya kedaan mak mcm mana..sebab hati saya meronta nak balik Malaysia tengok seniri keadaan mak. saya rasa sangat ralat sebab sepanjang mak sakit dari awal terdiagnosa cancer sampai la sekarang..saya xpernah ada di samping mak..(in fact mak sakit cancer pun saya xtau smpai la sy balik Penang last year) Hmm..bpk ckp "nurul rilek dulu ok..bapak ada kat sini tengok mak, kita tgk dulu keadaan mak mcm mana lps bwak keluaq ayaq tu dari paru-paru mak..kalau mak makin xsehat nanti bapak suruh nurul balik..lani nurul doa saja dulu bg semua selamat,ok.."Tiap kali bcakap dgn mak/bpk nurul mesti rasa sebak, tapi tahan tak mau bagi depa risau. Habis bcakap, balik bilik pi menangis sorg2.huhu.

Lepas tu saya siap2 pi keja, hari ni jadual saya masuk Operation Theatre. habis Dr Wisnu operate patient, saya keluar jumpa doc kejap. sy tnya doc, on how far the chances of cancer at stage 2 mcm mak utk spread to other organs dlm badan..saya pun cerita dr awal smp habis mak punya stage cancer brp, brp kali mak chemo, brp kali mak radiotherapy..(Mak chemo 6 cycle, radiation 33x, sel cancer mak is moderetely differentiated and was diagnosed as stage 2)

INCIDENCE OF SITES OF BREAST CANCER METASTASIZE

Then Dr Wisnu (he's a specialist utk breast cancer) cakap, actually breast cancer stage 1 pun boleh metastasize (it's a terminology we use in medical to describe the spread of cancer). So kemungkinan mak batuk2 lama because of lung pleural effusion (atau org melayu sebut paru-paru berair), secondary to metastatic cancer cells. cancer cells yang tumbuh kt paru2 yang menyebabkan paru2 bereaksi sebagai mekanisme pertahanan utk mematikan cancer cells tu, tapi menyebabkan fluid production yang berlebihan smp mak batuk2 and penat bila berjalan.


Bila doc ckp mcm tu..ttbe sy rsa mcm nk menangis lg, tp berusaha mengontrol diri sebab byk doc-doc lain di situ. perkara yg paling sy takut sejak mak first di diagnose dapat cancer is sel-sel tu merebak ke tempat lain. Tp sy selalu ckp kt diri sy, TAK mungkin sebab cancer mak doctor detect awal, so chances utk merebak ke tempat lain sgt kecil. and semoga result drpd sampel sel yang doc amik tadi tu cume infection biasa, NOT cancer cells (tolong lahhhh ya allah...)(walaupun kalau diikutkan ilmu yang saya dpt kemungkinan besar itu mmg cancer cells melihat kepada symptom2 batuk mak yang kronik tapi xpenah demam as a sign of infection)


17 hb ni mak kne CT scan paru-paru untuk confirmkan lagi apa yg ada dlm paru-paru mak. tadi doc x-ray mak 2x. rsanya dh berpuluh-puluh kali mak kena x-ray. apa lagi yang doc-doc ni nak buat kt mak lps ni. sedih bila memikir. dgn umur mak yg bukannya muda lagi..ntahla..nurul betol2 harap mak kuat and tak give up utk jalani semua test-test, cucuk sana cucuk sini, xray, ct scan, ultrasound, amik darah segala macam and kalau kemungkinan mak kena chemotherapy and radiation lagi skali. Mak sabar ya...jangan putus asa utk suami and anak-anak mak..

Disebabkan mak ada breast cancer, so risiko utk saya dpt breast cancer menjadi 2x lebih besar drpd org lain. sbb genetik utk breast cells yang abnormal boleh diturunkan. Mintak dijauhkan, cukuplah menderita tengok mak sakit, makin kurus and gugur rambut2 semua sebab chemo..rasanya saya xkan setabah and sekuat mak..

Ya allah, jauhkanlah..sembuhkanlah mak seperti sebelumnya dan semoga mak bahagia menjalani hari-hari tuanya. Berikanlah aku kesempatan untuk menjaga dan berbakti kepada orang tua ku ya rabbi..

Baru tadi bcakap dgn mak, dari suara mak rasanya mak dh lega sikit sebab paru-paru mak dah xberat mcm semalam. Bila bejalan pun dah xsesak nafas. Cuma luka masuk jarum dalam paru-paru td dok terasa lagi..

Mak besaq and unc safuan dtg for a visit n bwk makanan mcm2. Pak Lang and family pun dtg..

Ok, esok nurul telepon mak lagi..sayang mak =)

2 comments:

  1. kak kimah..be strong k! insyaAllah mak akak selamat.

    ReplyDelete
  2. Tq qish..tolong doakan mak akak ya..

    ReplyDelete