Thursday, June 10

Cerita tentang mak III

Called mak tapi tak dapat cakap sangat sebab mak batuk xberenti..(-_-)

Bapak cakap esok mak keluar hospital..Bapak nak bawak mak pi Darus-Syifa..try berubat kat sana. Rupenye Darus-Syifa ada branch die kat Kepala Batas, senang la nak berulang-alik sebab dekat. Oklah, kita kena ikhtiar kan apa pun. Nasib baik bapak pun dah option pencen awal bulan lepas, suma Allah dah letak, bapak pencen awal boleh la jaga mak betol2..

Hari Isnin ni mak kena pi hosp balik utk cek darah, kalo darah mak dah cukup semua dh bole start chemo. Doc belum decide chemo mak kali ni berapa cycle.

Pagi-pagi tadi saya pi jmpa Ibu Ninik yang mengurus pasal Koas nye jadual. I was hoping dapat masuk lab IPD (Ilmu Penyakit Dalam) so that dapat cuti byk sikit sebab plan nk balik Malaysia lepas lab Bedah sekarang ni. Unfortunately..i got Lab Ilmu Penyakit Kulit & Kelamin which is 1 bulan je, so kalo nk mntk cuti lebih2 susah sikit sbb tempoh clinical cuma 1 bulan. Kalo kt IPD 3 bulan so kalo nk cuti 1 minggu is not a problem la kan. Then i went straight to Lab Kulit dengan niat nak tanya admin kalau cuti 1 hari kena ganti brpa hari..

Otw to lab kulit, abang called bgtau yang die baru je lps call mak..tq abang for your support..

Hmm..smp sana, saya tnya psl prosedur nak amik cuti..secretary tu tnya knp nak amik cuti. Saya cakap mak sakit..ttbe xdpt tahan perasaan and nangis dpn die..aduh, malu jek. Smp kne duduk and bertenang dulu baru bole bcakap balik. Kim..kim..sabar oke. Kim msti lagi kuat dari mak!

Hmm mbak tu ckp maximum cuti is 2 hari, kalo lebih kamu dianggap gugur dari Kulit and kena mengulang balik sebulan. Aduuuhhh..runsing la memikir. But i'll try to talk to Dr Rofiq Head of Department kalo bole mntk extra 1 hari lagi..dpt la 3 hari cmpur sbtu ahad = 5 hari.

Semalam Dayu datang rumah..die ckp..'Kim, hg balik jelar..hg cuti sebulan pun xpa..selagi mak hg boleh bercakap and faham apa yg hg ckp..selagi dia boleh kenal hg..xpa lah kalo hg lmbt grad pun..berbaloi hg buat semua tu..jaga mak hg sakit suma..' Ikutkan hati sy mmg nk amik cuti sebulan teros jaga mak..

Tapi byk bnde yg saya pikir..xsemudah tu amik cuti sebulan. Ibu Ninik tadi pn cakap, kalau mak kamu sakit, ambik jelar cuti sebulan..Tapi kamu grad lambat sikit lah..Saya dalam dilemma sekarang memikir bnde ni smp naik serabut otak. Kalo sy cuti skrg, sebulan, sy akan grad 3 bulan lebih lmbt..n tahun depan condition mak akan makin teruk dari sekarang and mak akan lebih memrlukan saya, and saya pn akan lebih nak jaga mak..bukanlah nk mintak, tp ini realiti yg sy and family kena hadapi sebab kalau once cancer dah merebak..semua org pun tau kan..xpayah ckp, sy nak sebut pun takut..

Kalo condition mak makin teruk tahun depan and anak mak ni xgrad2 lagi time tu..mcm mane..ntahla..serabut fikir..ya allah, tolong tunjukkan jalan..

Saya ingat raya nti nak balik Malaysia lagi..mana tahu raya tahun depan..xtau apa nak jadi..sy takot bila fikir masa depan..takot sangat..kne amik cuti lagi nak balik raya..sempat ke nak ganti semua untuk kejar graduation batch pertama 2005?

3 comments:

  1. umi.salmathul.hayyatJune 10, 2010 at 9:53 PM

    kk...
    kl mi in your shoe pun,mi tatau nk wtpa..
    aduh..runsing2...tp kk..
    byk2 doa n solat hajat..
    mintak Tuhan bg ptunjuk...mn yg lbih elok..
    Allah tu Maha Besar..Maha Mengetahui..
    mi xleh nk tlg akk apa sgt..juz bleh bg nsihat cmni je..tatau la mmbantu ke x..huhu
    maaf ye kl comment mi ni mggangu..apa2pun,ill be by ur side sis..juz pm me.. =)

    ReplyDelete
  2. Xpe..umi dh byk tolong. time kasih ya..tolong doakan mak k..

    ReplyDelete
  3. umi.salmathul.hayyatJune 12, 2010 at 12:03 AM

    kasihmu ku trima.. =)
    insyaAllah..

    ReplyDelete